ВПЛИВ НЕІВАЗИВНОЇ ВЕНТИЛЯЦІЇ З ПОЗИТИВНИМ ТИСКОМ НА РЕЗУЛЬТАТ У ПАЦІЄНТІВ З ГОСТРИМ ХРОНІЧНИМ ОБСТРУКТИВНИМ ЗАХВОРЮВАННЯМ ЛЕГЕНЬ: РАНДОМІЗОВАНЕ КОНТРОЛЬОВАНЕ ДОСЛІДЖЕННЯ - ДЬОМІН, Є.; ДУБРОВ, С.; ГЛУМЧЕР, Ф. (PAIN, ANAESTHESIA & INTENSIVE CARE, 2022)
Відомо, що неінвазивна вентиляція з позитивним тиском (НіШВЛ) ефективна при гіперкапнічній дихальній недостатності. Проте все ще існує певна невизначеність щодо її використання в певних підгрупах пацієнтів, головним чином враховуючи те, що в разі неефективності, НіШВЛ продовжує час до інтубації, що може погіршити результат. У рандомізоване сліпе контрольоване дослідження було включено 58 пацієнтів із загостренням ХОЗЛ, що призвело до госпіталізації у відділення інтенсивної терапії. Групу дослідження лікували НіШВЛ у режимі PSV або BiLevel і збільшували FiO2, контрольну групу — лише оксигенотерапією. Медикаментозна терапія була призначена учасникам дослідження незалежно від їх групового розподілу. Частота інтубації трахеї в основній групі становила 7 (25 %) проти 20 (67 %) у контрольній групі (p <0,0001). Відносне зниження ризику (RRR) становило 61,5 % (95 % ДІ 23 – 80 %), а абсолютне зниження ризику для групи дослідження становило 42,0 % (95 % ДІ 17,6-62). Смертність у контрольній групі становила 36,6 % (11 померлих), а в основній — 21,4 % (6 померлих). Відносний ризик смерті для досліджуваної групи порівняно з контрольною групою виявлено на рівні 0,56 (95 % ДІ 0,25 – 1,29). Зменшення відносного ризику смерті становило 43,4 % (95 % ДІ 28,7–75,1). Абсолютне зниження ризику смерті становило 15,2% (95% ДІ 5,39–38,2). Тривалість перебування в стаціонарі в основній групі становила 20,8±11,3 доби, в групі контролю 29,1±12,3 доби (р=0,063). За тривалістю перебування у ВІТ достовірної різниці між групами не виявлено: 14,7±12,2 дня та 10,8±7 дня в контрольній та основній групах відповідно (р=0,178). Висновок: ми отримали докази на користь ефективності НіШВЛ у хворих на ХОЗЛ із загостренням з точки зору смертності та інтубації трахеї. Різниці в тривалості перебування в лікарні та у відділенні інтенсивної терапії не виявлено. Жодних доказів додаткового ризику, пов’язаного з НіШВЛ, не виявлено.