ІНТЕНСИВНІСТЬ БОЛЮ ПАЦІЄНТІВ ПІД ЧАС РЕАБІЛІТАЦІЇ ПІСЛЯ МІННО-ВИБУХОВИХ ПОРАНЕНЬ - ГОРОШКО, В.Р; КУЧИН, Ю.Л. (PAIN, ANAESTHESIA & INTENSIVE CARE, 2023)
Пацієнти, які отримали мінно-вибухові поранення в 83,3% випадках страждають від хронічного болю. Такі поранення характеризуються значними пошкодженнями. Дані щодо лікування болю під час реабілітації представлені кількома клінічними випадками. Тому ширше висвітлення даної проблематики буде мати деяке значення для перспективи подальших досліджень у цьому напрямку. Мета роботи. Дослідити результати лікування болю у пацієнтів після мінно-вибухових поранень на етапі реабілітації. Методи. Проаналізовано лікування 280 пацієнтів з мінно-вибуховими пораненнями під час реабілітації. Інтенсивність болю діагностували за допомогою візуальної аналогової шкали. Статистичні методи: критерій Шапіро-Уілка, Манна-Уітні, Фрідмана, хі-квадрат, поправки Бонферроні, абсолютна частота прояву ознаки та відносна частота (%). Аналізуючи дані у всіх випадках критичний рівень значимості прийнятий 0,05. Результати. Пацієнти після мінно-вибухових поранень, як при виписці із стаціонарного лікування так і під час реабілітації все ж відчували біль інтенсивністю 2 бали, який у майбутньому трансформувався у хронічний. Через 1, 3 та 6 місяців після лікування було виявлено, що інтенсивність болю у групах 1 і 2 статистично не відрізнялись (р=0.488, р=0.876, р=0.165, відповідно), але через 12 місяців – статистично відрізнялись (р=0.035), та у групі 2 були вищими, ніж у групі 1. Висновки. На підставі даних отриманих можна зробити висновок, що під час виписки з стаціонарного лікування, реабілітації та протягом 12 місяців після лікування пацієнти відчували, хоч і слабкий, проте біль. Відсутність подальшого ефективного лікування може стати причиною цілого каскаду негативних наслідків.