Дексмедетомiдин, пропофол та їх комбiнацiя для седацiїї пацiєнтiв зi станом вiдмiни алкоголю у вiддiленнi iнтенсивної терапiї: проспективне контрольоване дослiдження - Бєлка, К. Ю.; Глумчер, Ф. С.; Кучин, Ю. Л.; Мухоморов, А. Є.; Перебийнiс М. В. (PAIN, ANAESTHESIA & INTENSIVE CARE, 2015)
Метa – визначити ефективнiсть та безпечнiсть пропофолу, дексмедетомiдину та їх комбiнацiю для седацiї пацiєнтiв з т яжким станом вiдмiни алкоголю у вiддiленнi iнтенсивної терапiї. Матерiали та методи. У дослiдження залучено 210 пацiєнтiв, як их розподiлили на чотири групи – група дексмедетомiдiну, пропофолу, дексмедетомiдiну та пропофолу i контрольна . Тривалiсть госпiталiзацiї у вiддiлення iнтенсивної терапiї становила вiдповiдно 51 год [46– 75], 68 год [4 8–98], 68 год [48–78 ] та 92 год [70– 102]. Групи достовiрно не вiдрiзнялися за частотою ускладненого перебігу стану відміни алкоголю та летальністю. Результати. Споживання дiазепаму та кiлькiсть пацiєнтiв , якi потребували призначення галоперидолу, були достовiрно меншими , а якiсть седацiї т а комунiкацiї з пацiєнтами – значно кращими в групах долiдження порiвняно з контрольною групою . Висновок. Дексмедетомiдин, пропофол та їх комбiнацiя є ефективними та безпечними для седацiї пацiєнтiв зi станом вiдмiни алкоголю у вiддiленнi iнтенсивної терапiї.