Багатопараметричний аналiз показникiв клiтинного iмунiтету - Ячник, І. М.; Бiляєв А. В.; Танцюра, Л. Д. (PAIN, ANAESTHESIA & INTENSIVE CARE, 2015)
Проведено ранню дiагностику септичних ускладнень у 30 дiтей (у 26 дiтей вiдповiдно до Мiжнародних критерiїв (2005) дiагностовано сепсис, у 4 – синдром системної запальної вiдповiдi) за допомогою клiнiчних i лабораторних дослiджень (визначення клiтинної iмунограми (лейкоцити, лiмфоцити, В-лiмфоцити (CD19 + /CD20 +), Т-лiмфоцити (CD3 +), Т- хелпери (CD3 +/CD4 +), Т-супресори, T-NK-клiтини, натуральнi кiлери, спiввiдношення CD4 / CD8, CD3 + /H LADR - клiтини)). Клiтинну iмунограму визначали за допомогою проточної цитофлюорометрiї на аналiзаторi COBAS 411 (Roche, Швейцарiя) з використанням набору цiєї ж фiрми. Показано, що для запобiгання прогресуванню iнфекцiйного процесу i розвитку недостатностi органiв та систем важливе значення має абсолютна концентрацiя клiтинної iмунограми. Виявлено велику дiагностичну значущiсть трьох показникiв (Т- iмунiтет, спiввiдношення CD4/CD8 i T-NK - клiтини). Визначення цих показникiв дає змогу зменшити вартiсть та збiльшити ефективнiсть використання дiагностичної значимостi в дiагностицi сепсису.