Венозний тромбоемболізм. Питання тромбопрофілактики в анестезіології - Черній, В. І. (PAIN, ANAESTHESIA & INTENSIVE CARE, 2015)
Представлено сучасну стратегію інтенсивної терапії порушень у системі гемостазу. Висвітлено питання тромбопрофілактики в анестезіології. Представлено алгоритм комплексного впливу на основні елементи системи регуляції агрегатного стану крові: ендотелій судинної стінки, тромбоцити та плазмові фактори згортання крові. Проаналізовано особливості застосування сучасних антикоагулянтів для профілактики тромботичних ускладнень, що дає добре прогнозований результат при стійкому стані гіпокоагуляції без порушення основних ланок гемостазу. Протоколи проведення тромбопрофілактики в анестезіології потребують удосконалення. У періоперационний період перспективним є застосування низькомолекулярних гепаринів, у післяопераційний – ширше застосування оральних антикоагулянтів. Перспективним видається широке впровадження в анестезиологическую практику гепариноїдів.