Нейронспецифiчна енолаза як маркер пошкодження нервової тканини у хворих з тяжкою термiчною травмою - Сорокiна О. Ю.; Буряк, Т. О. (PAIN, ANAESTHESIA & INTENSIVE CARE, 2015)
Мета – визначити вплив тяжкої термiчної травми на розвиток церебрального пошкодження на пiдставi вивчення динамiки рiвня нейронспецифiчної енолази (NSE) у гострий перiод опiкової хвороби. Матерiали та методи. Обстежено 104 пацiєнтiв з тяжкою термiчною травмою, якi були розподiленi на двi групи залежно вiд величини iндексу тяжкостi ураження. Результати. Середнiй вмiст NSE у 1-шу добу перевищував регiонарну норму у пацiєнтiв 1-ї (р=0,017) та 2-ї (р= 0,001) груп. Рiзниця мiж показниками груп визначалась ступенем тяжкостi хворих (rs=0,498, p=0,035). Динамiка зниження вмiсту NSE до 3-ї доби пов’язана з розвитком синдрому системної запальної вiдповiдi, ступенем органної дисфункцiї (rs=-0,538, p=0,031 i rs=0,588, p=0,035), темпами iнфузiйної терапiї (rs=-0,534, p=0,027). Пiдвищення рiвня NSE в перiод опiкового шоку корелювало з порушенням когнiтивних функцiй у стадiї септикотоксемiї (rs=-0,705, p=0,016, rs=-0,534, p=0,049). Висновки. Пшкодження нервової тканини на тлi опiкового шоку корелює з розвитком синдрому системної запальної вiдповiдi, органної дисфункцiї i тактикою iнфузiйної терапiї. Розвиток когнiтивного дефiциту визначається рiвнем NSE в перiод опiкового шоку.