ВАРІАБЕЛЬНІСТЬ СЕРЦЕВОГО РИТМУ ЯК МАРКЕР МАКСИМАЛЬНОГО ФІЗИЧНОГО НАВАНТАЖЕННЯ У ЛЮДЕЙ З ОЖИРІННЯМ - ЛІСУН, Ю.Б.; ЄВСЄЄВА, В.В.; ПОЛЮХОВИЧ, Л.М. (PAIN, ANAESTHESIA & INTENSIVE CARE, 2023)
Вступ. Варіабельність серцевого ритму (ВСР) та вегетативна нервова система є важливими показниками оцінки функціонального стану організму. Фізичне навантаження і ожиріння, які є актуальними проблемами сучасного суспільства, впливають на ці показники, проте дослідження взаємозв'язку між ними обмежені. Мета: визначити максимальний рівень фізичного навантаження у людей з ожирінням на етапі передопераційної підготовки. Матеріали та методи. У дослідження було залучено групу осіб з надлишковою вагою та ожирінням, у яких передбачалася хірургічна операція для зменшення ваги. Учасники виконували спеціальні тести та фізичні вправи, які дозволяли визначити їх максимальний рівень фізичного навантаження. За допомогою степ-тесту, який включав підйом по сходах до максимального виснаження, реєструвались показники варіабельності серцевого ритму, частоти серцевих скорочень та час відновлення після фізичного навантаження. Результати. На основі аналізу отриманих даних було встановлено, що пацієнти з надмірною вагою можуть переносити високий рівень фізичного навантаження без значних змін у варіабельності серцевого ритму та артеріальному тиску. У той же час у пацієнтів з ожирінням спостерігається зниження толерантності до фізичного навантаження та варіабельності серцевого ритму, що потребує впровадження поступово зростаючого рівня фізичної активності в передопераційну підготовку з моніторингом загального самопочуття пацієнта. Висновок. Люди з ожирінням характеризуються низьким рівнем фізичної активності, що ускладнює передопераційну підготовку та подовжує її тривалість.