ПОРІВНЯЛЬНИЙ АНАЛІЗ МУЛЬТИМОДАЛЬНИХ МЕТОДИК ЗАГАЛЬНОЇ АНЕСТЕЗІЇ ПРИ КЕСАРЕВОМУ РОЗТИНІ - ПАДАЛКО, А. А.; ДЗЮБА, Д. О. (PAIN, ANAESTHESIA & INTENSIVE CARE, 2025)
Вступ. На даний час у медичній спільноті відсутній єдиний уніфікований алгоритм проведення загальної анестезії для кесаревого розтину. Згідно з науковими джерелами, основними недоліками загальної анестезії при даному хірургічному втручанні є високий ризик виникнення випадкового збереження свідомості пацієнтки під час операції (1:670) та виражена стресова відповідь організму на хірургічну травму. Мета дослідження. Порівняти ефективність малоопіоїдної мультимодальної загальної анестезії з «стандартною» методикою мультимодальної анестезії зі штучною вентиляцією легень при планових кесаревих розтинах. Матеріали та методи. Нами було проведено проспективне одноцентрове відкрите рандомізоване когортне дослідження, під час якого проаналізовано 60 клінічних випадків. Пацієнтів було рандомізовано (методика запечатаних конвертів) розподілені на дві групи (по 30 осіб у кожній): перша група отримувала «стандартну» мультимодальну методику тотальної внутрішньовенної анестезії зі штучною вентиляцією легень, а у другій групі застосовували малоопіоїдну мультимодальну загальну анестезію зі зменшенням інтраопераційних доз анестезіологічних препаратів (фентаніл, тіопентал натрія) та додаванням безперервної внутрішньовенної інфузії лідокаїну після народження дитини. Періопераційне ведення пацієнток та моніторинг відповідали рекомендаціям Американської асоціації анестезіологів із додатковою оцінкою біспектрального індексу та рівнів стрес-індукованих субстанцій (глюкоза, кортизол). Проводився моніторинг оцінки новонароджених за шкалою Апгар, газовий склад пуповинної венозної крові, дозування анестетиків та перебіг періопераційного періоду. Статистична обробка даних проводилася за допомогою двостороннього t-критерію Стьюдента для незалежних вибірок, а у випадках відсутності нормального розподілу – за допомогою U-критерію Манна-Уїтні. Відмінності визначалися як статистично значимі при p value < 0,05. Результати. Між двома групами була відсутня статистично значима різниця у вихідних середніх показниках. Отримані результати продемонстрували суттєві переваги малоопіоїдної мультимодальної загальної анестезії: кращі показники середнього артеріального тиску, частоти серцевих скорочень та біспектрального індексу після народження дитини (р < 0,001); відсутність статистичної різниці в оцінках новонароджених за шкалою Апгар на 1-й та 5-й хвилинах (р > 0,05); відсутність різниці в показниках кислотно-основного стану (рН, pCO2 , pO2 ) пуповинної венозної крові (р > 0,05); нижчі рівні глюкози та кортизолу зафіксовані на етапі закінчення операції (р < 0,001). Окрім цього, у пацієнтів групи 2 було відмічено кращий перебіг післяопераційного періоду (р < 0,001), що підтверджувалося швидшою активізацією, скороченням тривалості перебування у відділенні анестезіології та інтенсивної терапії, а також вищим рівнем задоволеності анестезією і меншим рівнем больових відчуттів. Висновки. Таким чином, результати дослідження свідчать, що малоопіоїдна мультимодальна загальна анестезія з додаванням ад’ювантів (клонідину, ацетамінофену, лідокаїну) при плановому кесаревому розтині має статистично значущі переваги над стандартною мультимодальною методикою загальної анестезії.