Пiсляпункцiйна цефалгiя: етiологiя, патогенез, вияви - Фесенко, В. С. (PAIN, ANAESTHESIA & INTENSIVE CARE, 2015)
Пiсляпун кцiйний головний бiль є ускладненням проколу твердої оболонки спинного мозку. Це частий побiчний ефект спiнальної анестезiї та поперекової пункцiї, iнколи трапляється при епiдуральнiй анестезiї. Витiкання цереброспiнального лiквору крiзь отвiр у твердiй оболонцi спричиняє зниження лiкворного тиску i за години чи днi може призвести до розвитку головного болю, який може ускладнитися порушеннями слуху чи зору, внутрiшньочерепними субдуральними гематомами, ущемленням головного мозку i смертю.